Czym jest szybkowar i kiedy warto go kupić?
Szybkowar – co to takiego?
Tytułowy szybkowar to wyjątkowo szczelny garnek, we wnętrzu którego, podczas gotowania dochodzi do wzrostu ciśnienia. To natomiast sprawia, że wzrasta również temperatura wrzenia wody, a co za tym idzie – potrawy gotują się znacznie szybciej. Tego typu naczynie jest wyposażone w zawór bezpieczeństwa, umiejscowiony najczęściej na jego pokrywce. Dostępny w wielu modelach, doskonale sprawdza się w użytkowaniu osób zapracowanych, które chciałyby jak najszybciej przygotować smaczne i zdrowe posiłki. Szybkowary mogą być wykonane z rozmaitych materiałów, różnić się pojemnością i dodatkowymi funkcjami. Z uwagi na ich szeroki wybór, każdy ma szansę na wybór dokładnie takiego garnka, jaki najlepiej sprawdzi się w jego użytkowaniu.
Zasada działania szybkowaru – to warto wiedzieć
Jak wspomnieliśmy w poprzednim paragrafie, szybkowar to szczelne naczynie, we wnętrzu którego panują specyficzne warunki, znacząco skracające proces gotowania. Zasada jego działania jest bardzo prosta i bazuje przede wszystkim na użyciu pary pod wysokim ciśnieniem. Ten szczelnie zamknięty garnek pozwala w szybki sposób przygotować wiele dań. Gdy naczynie się nagrzewa, wytworzeniu ulega para podnosząca ciśnienie w jego wnętrzu, kontrolowane przez specjalny zawór, jaki znajduje się na jego pokrywce. To natomiast prowadzi do:
· zwiększenia temperatury we wnętrzu naczynia, co skraca czas gotowania,
· zwiększenia ciśnienia, dzięki czemu do gotowanych produktów zostaje wtłoczona wilgoć, a w konsekwencji potrawy stają się miękkie i soczyste.
Co można przygotować w szybkowarze?
Z pomocą szybkowaru można przygotować niemal każdy posiłek. To niezwykle praktyczne akcesorium pozwala m.in. ugotować ryż czy warzywa strączkowe, a jego prawidłowe użytkowanie sprawia, że potrawy zyskują odpowiednią konsystencję i pełnię smaku. Nie bez znaczenia jest również fakt, że dania przygotowywane z użyciem tego garnka są aromatyczne i nie tracą wartości odżywczych. Mięso przyrządzane w szybkowarze zawsze jest delikatne, miękkie i soczyste. Ponadto w garnku tym można gotować również sosy, gulasze lub zupy. Możliwości jest wiele, a uzyskane rezultaty niezwykle satysfakcjonujące.
Jak wybrać odpowiedni szybkowar?
Dokładnie tak jak inne rodzaje garnków, tak i również szybkowary dostępne są w wielu modelach. Można wybierać spośród naczyń wykonanych z rozmaitych materiałów, różniących się pojemnością oraz designem. Jak zatem, spośród tak wielu produktów wyłonić naczynie skrojone na miarę swoich potrzeb? Otóż wystarczy wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii, które ułatwią to zadanie:
· materiał. Jak wspomnieliśmy powyżej, szybkowar może być wykonany z rozmaitych surowców, najczęściej jest to jednak stal nierdzewna lub aluminium,
· pojemność. W zależności od tego, dla ilu osób będą przygotowywane posiłki, garnek powinien być na tyle duży, aby możliwe było przygotowanie w nim pożądanej ilości jedzenia. Dla jednych będzie to model 4 litrowy, dla innych zaś szybkowar 6 litrowy (sprawdź tu: https://gerlach.pl/szybkowar-first-z-raczka-60-l),
· walory estetyczne. Mimo, że najmniej ważne, to jednak warto wziąć je pod uwagę, podczas doboru idealnego garnka dla siebie. Bowiem naczynia to również istotny element wyposażenia kuchni, mający wpływ na wygląd pomieszczenia.
Poza wyżej wymienionymi aspektami, warto zastanowić się również nad tym, czy lepszym wyborem będzie pojedynczy model, czy lepiej pokusić się o zestaw garnków. Niezależnie jednak od tego, jaka jest odpowiedź, wszystko co niezbędne znajduje się w ofercie Gerlach. W ofercie marki dostępne są zarówno pojedyncze naczynia, jak i komplety garnków, spośród których każdy wybierze coś odpowiedniego dla siebie.
Artykuł Sponsorowany